>>

Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik eksploatacji portów i terminali
Branżowa Szkoła I stopnia - kucharz
Branżowa Szkoła I stopnia - wielozawodowa
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (bezpłatne, zaoczne)
  Strona główna
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
im. gen. W. Sikorskiego
ul. Ogrodnicza 6
05-180 Pomiechówek
tel: 022 785 41 43
fax: 022 785 44 75
e-mail e-mail



Technik żywienia i usług gastronomicznych



W trakcie czterech lat nauki, wykwalifikowana kadra będzie odkrywać przed Tobą tajniki zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych.

Zgodnie z podstawą programową od klasy pierwszej będziesz miał możliwość szlifować język angielski w wymiarze rozszerzonym, abyś mógł dobrze przygotować się do egzaminu maturalnego. Ponadto od klasy drugiej przedmiotem realizowanym w zakresie rozszerzonym będzie biologia (2h/2h/4h).

Począwszy od drugiej klasy odbędziesz praktyki zawodowe w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach: Sheraton, Sofitel Victoria,Ibis, Jan III Sobieski, Radisson Blu, Belvedere, Westin jak również w obiektach hotelarskich mieszczących się w naszej okolicy Royal Hotel, Narvil oraz Restauracji Borodino.

Oprócz tego czekają na Ciebie atrakcyjne wycieczki zawodowe m.in. na Targi Turystyki w Warszawie, Międzynarodowe Targi "Eurogastro" oraz szkoleniowe wyjazdy do najnowocześniejszego w Polsce centrum kulinarnego HoReCa MAKRO Center. Tematy szkoleń to np. kuchnia włoska, towaroznawstwo win. Swoje kwalifikacje zawodowe poszerzysz na organizowanych na terenie szkoły kursach specjalistycznych, m. in. barmańskim, baristycznym, cukierniczym i innych.

W ciągu 4 lat nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje. Pod koniec klasy trzeciej zdajesz egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację T6 (sporządzanie potraw i napojów), natomiast drugą kwalifikację T15 (organizacja żywienia i usług gastronomicznych) pod koniec I-szego semestru czwartej klasy. Dzięki temu w klasie czwartej możesz spokojnie przygotować się do egzaminu maturalnego.

Zdawalność naszych absolwentów na egzaminie maturalnym jest wyższa niż średnia w technikach województwa mazowieckiego.

Typowymi miejscami pracy dla Ciebie w przyszłości mogą być: zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, bary, stołówki), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, organizacje ochrony konsumenta, instytucje upowszechniające wiedzę o żywieniu, hotele, pensjonaty. Ponadto możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich, agroturystycznych itp.

Po ukończeniu technikum żywienia i usług gastronomicznych możesz podjąć studia wyższe w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie. 

  

 



Galeria




Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik eksploatacji portów i terminali
Branżowa Szkoła I stopnia - kucharz
Branżowa Szkoła I stopnia - wielozawodowa
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (bezpłatne, zaoczne)


© Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Pomiechówek