Uczniowie na konkursie z Okrasą

Dnia 21.04.2008 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem Tradycyjna Kuchnia Polska. Przewodniczącym jury w tegorocznych zmaganiach uczniów z całego województwa mazowieckiego był szef kuchni hotelu Bristol Karol Okrasa.

W konkursie nie zabrakło ekipy z naszej szkoły, w skład której wchodzili: Ewelina Pietrzak i Sylwia Trzaskoma z klasy IIA oraz Piotr Bralski z klasy IA. Wykonane przez ten zespół potrawy tj. Polędwiczki wieprzowe w skórce ziołowo-szpinakowej podane na sosie musztardowo-chrzanowym z kuleczkami z bryndzy i glazurowaną marchewką oraz Szarlotka z bitą śmietaną i sosem cynamonowym cieszyły nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Podczas konkursu uczniowie mogli zaczerpnąć wiele cennych rad od samego mistrza Okrasy, który nie tylko odpowiadał na pytania uczniów, ale także opowiadał o własnej drodze do kariery kucharza.


GALERIA