Agnieszka Franczyk z klasy IV A oraz Karolina Mądzelewska z klasy III A zajęły bardzo wysokie trzecie miejsce w III edycji ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Konkurs był rozgrywany na terenie Domu Polonii w Pułtusku, gdzie zjechali się najlepsi kucharze w Polsce. Organizatorem konkursu był Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord.
W rywalizacji uczestniczyło 8 zespołów z całej Polski wyłonionych spośród wielu nadesłanych zgłoszeń. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania w ciągu 90 minut przekąskę z wykorzystaniem suma, szyjek rakowych oraz bobu, a także danie główne z obowiązkowymi składnikami: combrem z daniela, młodą kapustą kiszoną oraz dowolnym serem firmy Lazur.
Nasze uczennice wykonały Złociste pierożki nadziewane szyjkami rakowymi i sumem podane z puree z bobu w towarzystwie sosu koperkowego oraz Comber z daniela otulony borowikami w towarzystwie gołąbków faszerowanych kapustą aromatycznym sosem z sera pleśniowego.
Więcej informacji na http://www.papaja.pl/ a także http://newsgastro.pl/ oraz http://www.gastrona.pl/.