W kalendarz imprez organizowanych w naszej szkole na stałe wpisał się
Szkolny MasterChef. W tym roku odbyła się III już edycja tego konkursu, którego formuła oparta jest na wciąż bijącym rekordy popularności telewizyjnym show kulinarnym.
Tegoroczne zmagania składały się z dwóch etapów. W pierwszym, który odbył się 25 listopada 2014 roku do rywalizacji stanęło czternaście dwuosobowych drużyn, a hasło przewodnie konkursu brzmiało
Zrolowani... Każda z drużyn dostała minutę na skompletowanie produktów i sprzętu niezbędnych do przygotowania dania, a następnie 25 minut na pomysł oraz jego realizację. Mimo tak krótkiego czasu efekty pracy drużyn były zadziwiające. Wszystkich zawodników czekało następnie spotkanie z jury, którego przewodniczącą została dyrektor szkoły pani
Hanna Radywonik. Karą dla przegranych było oddanie fartucha.
Mimo wyrównanej rywalizacji największe uznanie jurorów zdobyły dania przygotowane przez
Małgorzatę Rajkowską i
Adama Syrowackiego z klasy III A,
Krystiana Wardala i
Rafała Dobrogowskiego z klasy II A oraz
Dariusza Bieńkowskiego i
Michała Boraczyńskiego z klasy I A i to właśnie te trzy drużyny zakwalifikowały się do finału, który odbył się 26 lutego 2015 roku.
W finale zadaniem drużyn było jak najwierniejsze odwzorowanie pokazowego dania , przygotowanego przez szefa kuchni Hotelu Royal w Modlinie i jednocześnie przewodniczącego jury pana
Roberta Ziemkiewicza. Tym razem bezkonkurencyjni okazali się
Małgorzata Rajkowska i
Adam Syrowacki. Nagrodą dla zwycięzców był tytuł Szkolnego MasterChefa oraz pamiątkowy puchar.
Równolegle ze zmaganiami kulinarnymi odbył się również
III Szkolny Wyścig Kelnerski, którego uczestnicy w pełnym stroju kelnerskim i z tacą ze szklanką wody na ręku musieli pokonać wymyślny tor przeszkód. Tu bezkonkurencyjny okazał się
Krystian Holender z klasy I B.
Turniej zorganizowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych panie
Brygida Czepiel-Kowalska i
Katarzyna Grzyb zaś zakup produktów sfinansowany został ze środków Rady Rodziców.
GALERIA