Gotuj z Mistrzem (3) - Andrzej Bryk i Mariusz Nowicki

Dnia 25 maja 2011roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku gościliśmy światowej klasy kucharzy, wielokrotnych medalistów konkursów międzynarodowych, przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Panów Andrzeja Bryka i Mariusza Nowickiego. Warto dodać, że pan Andrzej Bryk przez wiele lat pełnił funkcję głównego szefa kuchni w Hotelu Marriott, jest jurorem wielu konkursów kulinarnych, trenerem reprezentacji kucharzy w wielu konkursach międzynarodowych oraz honorowym prezesem OSSKiC. Aktualnie wraz z panem Mariuszem Nowickim jest współwłaścicielem firmy Akcent Catering.

Mistrzowie sztuki kulinarnej poprowadzili warsztaty gastronomiczne Gotuj z Mistrzem realizowane w ramach projektu Wiedza i umiejętności kluczem do sukcesu, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach EFS.

Tym razem tematem warsztatów były Serowe wariacje. Uczniowie pod kierunkiem szefów kuchni sporządzali przekąski, dania główne i desery z wykorzystaniem różnego rodzaju serów. Wśród wykonywanych potraw były m.in. Sałatka z kozim serem, Chateaubriand, Caneloni z ricottą, Polędwiczka wołowa zwijana w podsuszaną szynkę Dębicką podawana z kopytkami smażonymi na patelni, szpinakiem z serem camembert i sosem szałwiowym, Meksykańskie Quesadillas z kurczaka podawane z salsą pomidorową i kwaśnym serkiem itp.


GALERIA