Kurs realizowany był w ramach projektu Nowoczesna szkoła zawodowa gwarancją sukcesu na rynku pracy- podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku.
Celem kursu było zdobycie dodatkowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych w dziedzinie profesjonalnego przyrządzania kawy, wykraczających poza podstawę programową.Podczas kursu uczestnicy poznali charakterystykę i zakres pracy baristy oraz nabyli praktyczne umiejętności w zakresie parzenia kawy oraz obsługi ekspresów.
Program teoretyczny kursu obejmował m.in. zarys historyczny i kulturowy, rejony uprawy, odmiany kawy, najważniejsze metody przyrządzania, zasady serwowania napojów gorących, teoria espresso, parametry, zasady 4M, zasady przygotowywania kaw mlecznych, deserowych, z czekoladą, z alkoholem, latte art. (wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem), rodzaje urządzeń do parzenia kawy oraz czyszczenie ekspresu.
Z uwagi na charakter kursu, zajęcia były w zdecydowanej większości prowadzone na zasadzie zajęć praktycznych.
Uczniowie otrzymali materiały szkoleniowe w formie drukowanych skryptów obejmujące cały przekazywany na kursie materiał.
Po zaliczeniu egzaminu końcowego uczestnicy otrzymali imienne certyfikaty, w języku polskim i angielskim, potwierdzające ukończenie szkolenia i dające przygotowanie do pracy w charakterze baristy, co z całą pewnością będzie stanowiło dodatkowy argument w przyszłości do skutecznego aplikowania o pracę.
Dzięki udziałowi w kursie uczniowie zdobyli przygotowanie do pracy w kawiarni, restauracji czy hotelu na stanowisku baristy.
W kursie uczestniczyli uczniowie uczący się w Technikum w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa oraz kucharz (Branżowa Szkoła I stopnia).
Harmonogram kursu Barista (35 uczestników):
27-29 listopada 2020r. - 2 grupy (każda po 7 osób)
11-13 grudnia 2020r. -1 grupa (7osób)
14-16 maja 2021r. – 2 grupy (każda po 7 osób)